Σύγχρονη τέχνη στους Κυλινδρόμυλους

«Καταφύγιο» για καλλιτέχνες του δρόμου

Ένα ιδιότυπο «μουσείο σύγχρονης τέχνης» συναντά ο… θαρραλέος επισκέπτης στους τοίχους των ερειπωμένων εσωτερικών χώρων των παλιών Κυλινδρόμυλων στο Λιμάνι Καλαμάτας. Γιατί χρειάζεται πράγματι θάρρος για να ανέβεις στους ορόφους του εγκαταλελειμμένου κτηρίου, όπου κυριαρχεί η βρωμιά και τα σκουπίδια και ζουν υπό άθλιες συνθήκες μετανάστες.

Οι ίδιες αυτές συνθήκες, όμως, δεν τρομάζουν τους καλλιτέχνες του γκράφιτι, που έχουν βρει στις αχανείς αίθουσες του βιομηχανικού κτηρίου, και ιδιαίτερα στους τοίχους του, «φιλόξενο» χώρο για να αφοσιωθούν στην τέχνη τους. Κυνηγημένοι και ανεπιθύμητοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που θεωρούν ότι παραβιάζουν και «βρωμίζουν» τους τοίχους των σπιτιών τους και της πόλης, στους Κυλινδρόμυλους οι γκραφιτάδες δρουν ανενόχλητοι και έχουν αφήσει πίσω τους εξαιρετικά έργα της σύγχρονης αυτής μορφής τέχνης.
Ποικίλες οι υπογραφές και ακόμη περισσότερες οι τεχνοτροπίες, όπως και το ύφος των έργων που έχουν δημιουργήσει οι… ζωγράφοι με τα σπρέι. Κυριαρχεί, ωστόσο, η υπογραφή του Skitsofrenis. Τα θέματα, αντιρατσιστικά, φουτουριστικά, άλλα πιο ρομαντικά, μοιράζονται την ίδια υπαρξιακή αγωνία. Και πολύ χρώμα.
Μετά το πρώτο καρδιοχτύπι, η επικίνδυνη εξερεύνηση στους ορόφους των μύλων αποκτά χροιά γοητευτική. Και, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα από το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου, δημιουργεί μια εμπειρία που, σε όποιον τολμήσει, μπορεί να μείνει αξέχαστη.

Απο: Εφημερίδα Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου