ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Ποδηλάτες-Πεζοί Καλαμάτας (Critical Mass)

    Οι Ποδηλάτες Καλαμάτας ξεκίνησαν από την ανεξάρτητη και πειραματική διάθεση κάποιων λίγων ατόμων να διεκδικήσουν την ύπαρξή τους μέσα σε αυτήν την πόλη και το δικαίωμά τους να μπορούν να πηγαίνουν με το ποδήλατό τους, παντού, με σεβασμό από και προς τους υπολοίπους και με στοιχειώδη άνεση και ασφάλεια.
    Τα critical mass των ποδηλατών είναι μια απλή συνέυρεση και επικοινωνία των ανθρώπων μιας πόλης μεταξύ τους!!!! Είναι μια κοινή πράξη μεταξύ μας που λέει ,ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε σαν ενιαίο σώμα να κινήθουμε μέσα στην πόλη .
Όσοι μετείχαμε στα πρώτα critical mass των Ποδηλατών Καλαμάτας (και αναμεσά μας και άτομα που είχαν ζήσει χρόνια σε άλλες χώρες, όπου η ποδηλατική ζωή δεν είναι κάτι εκκεντρικό ,αλλά κάτι απλό και καθημερινό), θελήσαμε να δείξουμε ,ότι το ποδήλατο μπορεί να σε πάει τελικά παντού, όποιος και αν είσαι, όπως και αν είσαι.

    Είναι μια κοινή ανάγκη να βγούμε όλοι μαζί, να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε και να επικοινωνήσουμε ,χωρίς τα καπέλα χορηγών, συλλόγων και όποιων άλλων προσπαθούν να χειραγωγήσουν μια “έτοιμη μάζα” για τους δικούς τους λόγους!!!!
   Είναι μια κοινή συνθήκη που λέει ότι πάλι σαν ενιαίο σώμα θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους ελεύθεροι, να αυτοπροστατευτούμε χωρίς να είναι αναγκαία η συνδρομή της τροχαίας.
    Είναι μια ανεξάρτητη και άτυπη ομάδα ενεργών πολιτών που σέβονται καταρχάς το δικαίωμα όλων στην διαφορετικότητα και στην αυτενέργεια (δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους μηχανόβιους ή με τους αυτοκινητιστές) και διεκδικεί να συνυπάρχουμε όλοι με δίκαιο και ανθρώπινο τρόπο.
    Είμαστε μια κίνηση ενεργών πολιτών, που ενδιαφέρεται για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης. Το ποδήλατο για εμάς είναι ένα μέσο μετακίνησης φιλικό προς το περιβάλλον, προσφέρει αυτονομία στον χρήστη, άνεση στην μετακίνηση μέσα στην πόλη, επικοινωνία με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω μας.
    Πάνω στο ποδήλατο μπορούμε να δούμε την πόλη μας διαφορετικά, να δούμε κρυμμένους χώρους, ξεχασμένες γειτονιές, να παρατηρήσουμε το αστικό χαρακτήρα αυτής της πόλης, να βιώσουμε την φύση ,που υπάρχει μέσα στην πόλη και έτσι να μπορέσουμε να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να προτείνουμε ως Ενεργοί Πολίτες
    Ως Ποδηλάτες Καλαμάτας διεκδικούμε την επέκταση των ποδηλατοδρόμων. Οι επεκτάσεις όμως αυτές απαιτούμε να υλοποιούνται βάση ενός επιστημονικού σχεδιασμου, από μελετητές που έχουν εμπειρία απο σύγχρονα και πετυχημένα παραδείγματα ποδηλατοδρόμων. ´Ενας πετυχημένος ποδηλατόδρομος είναι ένας ποδηλατόδρομος που μπορεί και εντάσσεται στην ροή της πόλης , που δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της και μπορεί να δρά ως στοιχείο επικοινωνίας, μέσα στην πόλη μας.
    Διεκδικούμε επίσης την προστασία και την φροντίδα των ελεύθερων χώρων (πλατείες, πεζοδρόμια, πάρκα, άλση,) και απαιτούμε την δημιουργία νέων, στις επέκτασεις του πολεοδομικού σχεδίου.
    Οι ποδηλατόδρομοι και οι ελεύθεροι χώροι για εμάς συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας.
    Είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και να προτείνουμε ότι με το να αναπτύσσεται μια πόλη άναρχα, περιφερειακά του κέντρου της ,αυτό ,εν καιρώ, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ποιότητα και το κόστος ζωής των κατοίκων της
    Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ζήσουμε μέσα σε μια πόλη έκτρωμα , η οποία κατακρεουργεί τις υπάρχουσες φυσικές διαδρομές που μπορεί να έχει μέσα της , όπως είναι τα πανέμορφα ρέμματα, οι καθαρές ακρογιαλιές, τα όμορφα άλση, οι ανθισμένοι πορτοκαλαιώνες.
    Είμαστε σε θέση να συνειδητοποίησουμε oτι με το να προσπαθούμε συνεχώς οι Νεοέλληνες να διώχνουμε μακριά την οικιστική και πολιτισμική ιστορία μας (π.χ προσφυγικούς καταυλισμούς, παλαιότεροι βιοκλιματικοι τρόποι δόμησης, δημόσιοι τόποι επικοινωνίας και “βόλτας “ των κατοίκων αυτής της πόλης) απεμπολούμε την ίδια μας την ταυτότητα , την ίδια την ύπαρξή μας.

   Τέλος οι Ποδηλάτες Καλαμάτας είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν και να διεκδικήσουν την ανάγκη μιας πόλης ενταγμένης στο περιβάλλον της , ενταγμένης στα φυσικά στοιχεία που την περιβάλλουν (κάμπος, καλλιέργειες, βουνό , θάλασσα).
Πάνω από όλα αντιπροτείνουμε μια εναλλακτική άποψη πάνω στην καθημερινότητά μας, χωρίς όμως να προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν. Ουτώς ή άλλως σε αυτήν την ζωή που ζούμε, ο καθένας είναι αφέντης της συνείδησής του και κυρίαρχος των πράξεών του και μόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου