Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η νέα διαφαινόμενη τάση στην διαχείριση των απορριμάτων είναι οι εγκαταστάσεις μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης(ΕΜΔΚ). Μια τέτοια μονάδα είναι σε θέση να διαχωρίσει όλα τα απορρίμματα σε μέταλλα, λίπασμα ,κάυσιμο RDF ,τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα πρέπει να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολέιμάτων(ΧΥΤΥ)

Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται εναλλακτικά και η μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας των απορριμάτων για τη παραγωγή ενέργειας με καύση. Ομώς, τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί από την ευρωπαϊκή ένωση πολυδάπανοι μηχανισμοί για το έλεγχο της επικινδυνότητας των αποβαλλόμενων αερίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή έως και 10 φορές ακριβότερη.

Εμείς στην Μεσσηνία, έχουμε “ξεμείνει” στην λύση της ανεξέλενκτης ταφής ΧΑΔΑ ή αλλιώς “χωματερή” , όπως αυτή που υπάρχει στην θέση Μαραθόλακκα , στον Ταύγετο. Η συγκεκριμένη επιλογή του χώρου, αποτελεί σκάνδαλο για την Καλαμάτα, καθώς είναι στα όρια περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ, (δηλ ευαίσθητης και πλούσιας σε βιοποικιλλότητα περιοχής, άρα και άκρως σημαντικής για τον τόπο μας , (τόσο περιβαλλοντικά, όσο και αγροτουριστικά!) Αλλά το κυριότερο είναι οτι ο υδροφόρος ορίζοντας, υπογείως της περιοχής, συνδέεται με τις πηγές στο «Πηδήμα», και κατα συνέπεια με το πόσιμο νερό της Καλαμάτας!! Ηδη τα πολύ τοξικά λύμματα από την χωματερή είναι εμφανή σε διπλανά ρέμματα , καθώς και μέσα στο φαράγγι του Νέδοντα!

Από το παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η οποιοδήποτε χωματερή όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο γαι την δημόσια υγεία! 
Δυστυχώς στην Καλαμάτα η λογική της κομποστοποιήση παραγκωνίστικε. Η μονάδα της ΜΟ.Λ.Α.Κ. (μονάδα λιπασματοποίησης στην Καλαμάτα) έκλεισε μετά από λάθος διαχείρηση. Η ευθύνη για τη λάθος λειτουργία της είναι πρώτιστα πολιτική, λόγω του ελλιπούς προγραμματισμού, ελέγχου και κυρίως λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σχέδια για τη μονάδα καύσης απορριμάτων στη Πελοπόννησο υποκύπτοντας σε πιέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών (κόκκαλλης, μπόμπολας) που θέλουν να αρπάξουν τις κρατικές επιχορηγήσεις. Δεν αναφέρει καν θερμική επεξεργασία για παραγωγή ενέργειας. Μόνο καύση! Έχουν αντιληφθεί το αδιέξοδο και θέλουν να μας πλασάρουν λύσεις φτηνές, αλλά όμως τοξικές και καρκινογόνες.

Απαιτούμε ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων!!
• Διεύρυνση της ανακύκλωσης με το σπάσιμο του μονοπωλίου από την Ε.Ε.Α.Α.,
• Δημιουργία συγχρονης εγκατάστασης για μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση με συνεχή έλεγχο ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας,
Διαχωρισμό στη πηγή των οργανικών απορριμάτων μέσω οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε χώρους πρασίνου της πόλης
• Δημιουργία υποδομών διάθεσης των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων
Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού. (απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων)

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμάτων (δεματοποιητές) δεν είναι διαχείριση αλλά δεματοποίηση των σκουπιδιών ,που ούτως ή άλλως παράγουμε. Δεν έχουμε χώρο αποθήκευσης των δεμάτων που θα προκύπτουν. Επιπλέον, αν δεματοποιούνται σύμμεικτα τα σκουπίδια(χωρίς διαχωρισμό των οργανικών) τότε σε μία τριετία θα ζούμε δίπλα σε μία ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα μολύνει τις παραλίες και τη φύση της Καλαμάτας. Επιπλέον ακόμα και αν υπάρξει απόφαση για τοποθέτηση δεματοποιητή, ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ;;;;; ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΜΜΑΤΑ , ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ!!!!!!! Τελικά η θέση του δεματοποιητή στην ΜΟΛΑΚ δεν θα ήταν άστοχη, αν μπορούσε να τηρηθεί μια σωστή και τίμια περιβαλλοντική πολιτική, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου εργοστασίου μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης.

Στην Ευρώπη υπάρχουν οι λύσεις για το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Υπάρχουν αξιόπιστες εταιρίες, όπως η Sorain-Cecchini σε Ρώμη και Καλαβρία, η VISNO-Maschinen Fabrik στο Άμστερνταμ, η RINTER στη Βιέννη, η MVU και η T.U.C. Techniken στη Γερμανία. Με μια ολιγόλεπτη μελέτη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ βρήκαμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως επίσης και το ότι έτρεχε από το 2007 ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΕΠΕΠΑΑ 2007-2013) για Δήμους και φορείς. Ο δήμος Ελευσίνας το εκμεταλλεύεται ήδη, εδώ και κάποια χρόνια.

Το μόνο που απομένει για τον δήμο Καλαμάτας, (αν βέβαια τον ενδιαφέρει να λύσει το “αγκάθι των σκουπιδιών” είναι να πάρει πληροφορίες από τις συγκεκριμένες εταιρείες ή γιατί όχι και να συνεργαστεί με κάποια από αυτές., προκειμένου να κατασκευαστεί ένα ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με εργατικό δυναμικό από την περιοχή μας. Σας καλούμε να το κάνετε ΑΜΕΣΑ κύριοι της δημοτικής αρχής.
Η πολιτική της χωματερής τελείωσε.!!!
Δράστε άμεσα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου