Εκτός ελέγχου η πετρελαιοκηλίδα

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α
Οργή εναντίον της ΒΡ, καθώς και για την καθυστερημένη αντίδραση του Λευκού Οίκου

Εκτός ελέγχου κινείται όλες αυτές τις μέρες η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Η ΒΡ κατηγορείται, όπως και η κυβέρνηση, ότι αντέδρασε αργά.Ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαρροή από τη βυθισμένη εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Ηorizon της ΒΡ είναι πενταπλάσια από την αρχική εκτίμηση των 5.000 βαρελιών ημερησίως- διαρρέουν 25.000 βαρέλια την ημέρα και μπορεί να φτάσουν τα 50.000 και υπολόγιζαν πως μέχρι χθες είχαν ήδη διαρρεύσει στον Κόλπο 9 εκατομμύρια γαλόνια βαρέος αργού πετρελαίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σάλαζαρ δήλωσε ότι μπορεί να περάσουν 90 ημέρες πριν καταστεί δυνατό να σταματήσει η διαρροή από την πετρελαιοπηγή που βρίσκεται σε βάθος 1.600 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η νότια ακτογραμμή των ΗΠΑ απειλείται πλέον με μεγάλη καταστροφή και εκφράζονται φόβοι ότι είναι πλέον αδύνατο να προστατευθούν οι ευαίσθητοι υγροβιότοποι της Λουιζιάνας και των γειτονικών Πολιτειών. Ακόμη κι αν τα φράγματα καταφέρουν να σταματήσουν τον μεγάλο όγκο της πετρελαιοκηλίδας, θα χρειαστούν δεκαετίες για να καθαρίσουν τα έλη της περιοχής, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από το 40% των ευαίσθητων υγροβιότοπων της Αμερικής.

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες καταστροφές στην αμερικανική ιστορία. Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε να διατρέχουμε τέτοιους κινδύνους. Είναι ανάγκη να επιβληθεί αμέσως μορατόριουμ στην εξόρυξη πετρελαίου σ΄ ολόκληρο τον Κόλπο του Μεξικού», λέει ο Τζέρεμι Ρίφκιν. Διάσημος οικονομολόγος και περιβαλλοντολόγος, θεωρητικός της απεξάρτησης της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο, ο Ρίφκιν εκφράζει στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» την οργή των αμερικανών πολιτών για την καταστροφή στη Λουιζιάνα.

«Ο Κόλπος του Μεξικού είναι μια ζώνη εξαιρετικής σημασίας από πολλές απόψεις, καθώς υπάρχουν εκεί θαυμάσιοι φυσικοί παράδεισοι, πλούσιος τουρισμός και πολύ σημαντική αλιευτική βιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να επικρέμαται πάνω από όλα αυτά η απειλή μιας οικολογικής καταστροφής, όπως αυτή που συμβαίνει τώρα».

Για τον Ρίφκιν, έχει έρθει η ώρα της επιλογής. «Από τη μια πλευρά είναι η παλιά οικονομία του πετρελαίου, που παράγει πλέον μικρή ευημερία και πολλές καταστροφές, από την άλλη είναι η τρίτη βιομηχανική επανάσταση που βασίζεται στην αποδοτικότητα, τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς, τις ανανεώσιμες πηγές», εξηγεί. Πιστεύει πως ο πρόεδρος Ομπάμα έχει τηρήσει σε μικρό μόνο βαθμό τις προεκλογικές υποσχέσεις του για μια «πράσινη οικονομία», «επειδή τα λόμπι του πετρελαίου και της πυρηνικής ενέργειας έχουν ακόμη μεγάλη επιρροή στον Λευκό Οίκο. Ομως δεν υπάρχει πια χρόνος για δισταγμούς. Το παλιό βιομηχανικό μοντέλο βρίσκεται στη δύση του και αυτός που θα οικοδομήσει πρώτος ένα σύστημα παραγωγής βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα».

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου