Critical mass στα Γιαννιτσάνικα

Με θέα τον πληγωμένο Ταΰγετο αναζητούμε λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είμαστε από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας, που διαθέτουμε ΜΟ.Λ.Α.Κ. και εμείς την απαξιώσαμε. Η φύση, μας χάρισε το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και μαζί ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας και εμείς αντί να το προσέχουμε, το μετατρέψαμε σε χωματερή(όσο δε κάηκε). Ραδιούργοι μαρκετίστες, μας πλάσαραν καρκινογόνους “μπαλοποιητές” και εμείς τους αγοράσαμε....Αντιλαμβάνεστε, άραγε, ποιο είναι το κόστος?

Δε μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι σε ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και να κοιτάμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ειδικά η τοποθέτηση μπαλοποιητών στην περιοχή «Μαραθόλακκα», στους πρόποδες του Ταϋγέτου δίπλα στο φαράγγι του Νέδοντα και στα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura, θα γεννούσε καρκινογόνες-τοξικές ουσίες που θα ρυπάνουν το βουνό, το ποτάμι, την θάλασσα και τον αέρα ακριβώς δίπλα από την πόλη μας. Αυτές με τον καιρό δε θα αργήσουν να εξαπλωθούν σε όλη την Καλαμάτα, με τραγικές συνέπειες στην υγεία όλων μας. Ναι, η μάχη για τη «Μαραθόλακα» δε δόθηκε μόνο για το βουνό, αλλά και για τη πόλη μας.

Απαιτούμε, ο Ταΰγετος, να ανακηρυχθεί επιτέλους σε Εθνικό Πάρκο. Μόνο έτσι θα μπορέσει, να προστατευτεί από όσους του φέρονται με βάναυσο και απολίτιστο τρόπο.

Τέλος, ως Ποδηλάτες Καλαμάτας, συμμετέχουμε και σε άλλες δράσεις ζωτικής σημασίας για τον Ταΰγετο. Στηρίξαμε έμπρακτα τους ''φίλους του Ταϋγέτου'' στις αναδασώσεις που πραγματοποίησε στην περιοχή Δασάκι. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα μας, να ξαναζωντανέψει το βουνό μέσα από τις στάχτες που άφηνε η πύρινη λαίλαπα. Επιπλέον, προσπαθούμε, μαζί με τον ορειβατικό σύλλογο, να αναδείξουμε την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή Natura, δίπλα στη Καλαμάτα, από το φαράγγι του Νέδοντα μέχρι τις εκβολές του. Οραματιζόμαστε μία διαδρομή παράλληλα στο ποτάμι μέχρι τα Διπόταμα, όπου θα δημιουργηθεί μονοπάτι για πεζοπορία και πίστα για mountain bikes, με απώτερο σκοπό να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και να αναδειχτεί οικοτουριστικά.

ΥΓ1: Στο νέο μας Forum http://cyclekal.forumgreek.com έχουμε καταγράψει τις προτάσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων(κάντε κλίκ στην ενότητα Περιβάλλον). Forum σημαίνει διαδικτυακή συζήτηση ανοικτή προς όλους. Καλούμε, λοιπόν, οποιονδήποτε το επιθυμεί να διαβάσει τις προτάσεις μας και να πάρει μέρος στη συζήτηση για ένα καλύτερο περιβάλλον.
ΥΓ2: Σας μεταφέρουμε κάλεσμα των κατοίκων του Ταϋγέτου και ενεργών πολιτών Καλαμάτας: ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 4/2/2010 ΣΤΙΣ 2μ.μ. ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ, ΣΤΟ 9ο ΧΙΛ ΟΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΣΠΑΡΤΗΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

2 σχόλια:

  1. Ωραίες οι θέσεις παιδιά, το βασικότερο δεν γράψατε όμως: Ποια διαδρομή θα ακολουθηθεί την Κυριακή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα! Δεν είναι αυτό το βασικότερο. Εξάλλου τη διαδρομή θα σας τη πούμε όταν έρθετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή