Βασιλέως Γεωργίου, δρόμος ή αυτοκινητόδρομος?

Σε δεύτερη μοίρα οι πεζοί και οι ποδηλάτες

Η δεύτερη μαζική ποδηλατοβόλτα critical mass θα περάσει από το νέο δρόμο Βασιλέως Γεωργίου. Στόχος μας, πέρα από το να κάνουμε μία απλή βόλτα, είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη διάνοιξη του νέου τμήματος του δρόμου αλλά και να προβληματίσουμε για το πώς θα διαμορφωθούν στο μέλλον οι περιοχές από όπου περνάει.

Τα θέματα που μας προβληματίζουν, πέρα από τα γνωστά προβλήματα της έλλειψης ποδηλατοδρόμου, πεζοδρομίων(σε ορισμένα σημεία) και της κακής ορατότητας στις διασταυρώσεις, είναι , ότι μέσα από την τσιμεντοποίηση περιαστικών περιοχών της Καλαμάτας , δημιουργείται μια ενεργοβόρα, άσχημη και τελικά «βαρετή» για τους κατοίκους πόλη.

Σας καλούμε λοιπόν κάνοντας την ποδηλατική βόλτα μαζί μας να σκεφτείτε και να αναλογιστείτε, πως θα μπορέσει να γίνει πιο ενεργειακά βιώσιμη και ανθρώπινη η πόλη μας.

Τι θα της ταίριαζε καλύτερα; Τσιμεντένια μεγαθήρια , κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο ή πιο μικρά οικήματα σε σχεδιασμό και σε υλικά που εμπνέονται και σέβονται την μορφολογία και την ιστορία του τόπου; Διακοσμητικές «πρασινάδες» γύρω από πολυκατοικίες ή «αστικούς κήπους» που μπορούν να μας προσφέρουν ομορφιά , προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (δροσιά το καλοκαίρι, προστασία από πλημμύρες το χειμώνα κ.α) ακόμα και την δυνατότητα να καλλιεργούμε, με ασφάλεια, τα δικά μας προϊόντα , για τις δικές αποκλειστικές ανάγκες. Που θα επιθυμούσατε να κάνετε ποδηλατοβόλτες; Ανάμεσα σε γκρίζες και άχαρες πολυκατοικίες ή ανάμεσα σε διαδρομές πρασίνου;

Η Βασιλέως Γεωργίου είναι ένας πολύ σημαντικός οδικός άξονας της πόλης, ο οποίος και φτάνει στην καρδιά της πόλης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται ΤΩΡΑ που κατασκευάζεται ακόμα, να βρεθούν κονδύλια για τη κατασκευή ποδηλατοδρόμου παράλληλα σε αυτόν. Δεν χρειαζόμαστε άλλους δρόμους ΜΟΝΟ για τα αμάξια. Θέλουμε δρόμους με ευρύχωρα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο. Ζητάμε αλλαγή στη πολιτική χάραξης των αυτοκινητόδρομων.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι με το να φτιάχνουν όλο και μεγαλύτερους δρόμους για τα αυτοκίνητα, θα λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, είναι γελασμένοι! Με την πολιτική αυτή, δημιουργείτε μεγαλύτερη ανάγκη των πολιτών για περισσότερα αυτοκίνητα. Στο μέλλον, θα κυκλοφορούν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και θα δημιουργηθούν ανάγκες για περισσότερους και πιο δαπανηρούς αυτοκινητόδρομους. Αλλά αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των κατοίκων από το αυτοκίνητο. Είναι ένας ατέρμονος κύκλος, όπου ο μόνος χαμένος είναι άνθρωπος, εις βάρος των αυτοκινήτων και του αστικού περιβάλλοντος.

Ένας ποδηλατόδρομος σε μια παρθένα ακόμα περιοχή , η οποία και είναι υπό ανάπτυξη δίνει το περιθώριο στους κατοίκους και επισκέπτες να παρατηρήσουν την περιοχή και όχι να την «προσπεράσουν». Και παρατηρώντας την περιοχή αρχίζουμε και βλέπουμε τι πραγματικά της ταιριάζει , δημιουργώντας κατασκευές και δράσεις που εντάσσονται στο περιβάλλον και δεν το σπαταλούν άσκοπα.

Και το παραπάνω πολύ απλά αποτελεί την οικονομία και το κέρδος του μέλλοντος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου