CRITICAL MASS news

Στα χνάρια του νέου ποδηλατόδρομου το 1ο CRITICAL MASS από το κίνημα Ποδηλάτες Καλαμάτας.


Στης 30 Αυγούστου ξεκινά το πρώτο CRITICAL MASS στη πόλη μας. Στις 7 το απόγευμα την τελευταία Κυριακή του μήνα θα ξεχυθούμε στους δρόμους όλοι οι ποδηλάτες, για να αποδράσουμε από τη βάρβαρη καθημερινότητα που βιώνουμε στους δρόμους. Όλοι οι ποδηλάτες μαζί, μπορούμε να φτάσουμε το όνειρο για μια ανθρώπινη πόλη.
Με αφορμή την εξαγγελία δημιουργίας νέου ποδηλατόδρομου στη Καλαμάτα, στο πρώτο CRITICAL MASS θα διασχίσουμε όλη την διαδρομή του όπως αυτή αποτυπώνεται στη σχετική μελέτη που δημοσίευσε ο δήμος. Μια φωτοτυπία της συγκεκριμένης διαδρομής θα μοιραστεί στους ποδηλάτες με σκοπό να ενημερωθούν για τον νέο ποδηλατόδρομο και τους δρόμους που αυτός θα περνάει.
Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου ποδηλατόδρομου με σήμανση και φανάρια για ποδήλατα, ο οποίος ΔΕΝ θα είναι σε καμία περίπτωση προσβάσημος από τα αμάξια και θα γίνεται αντιληπτός από τους πεζούς. Μόνο έτσι, θα μπορούν να διέρχονται με ασφάλεια τα ποδήλατα μέσα σε αυτόν.
Ο λόγος που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον ποδηλατόδρομο είναι επειδή συνδέει μεταξύ τους τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, οι οποίες ασφυκτιούν με το πλήθος των αμαξιών που δέχονται καθημερινά. Το μποτιλιάρισμα που δημιουργείται στο κέντρο, τις ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, και στη παραλία, κάθε βράδυ τα καλοκαίρια, θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους κατοίκους να μετακινούνται εναλλακτικά μέσα στη πόλη με το ποδήλατο. Συνεπώς, η σωστή κατασκευή του επιβάλλεται αν θέλουμε να μειωθεί σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο και στην παραλία.
Δε πρέπει να επαναληφθεί η αποτυχία του προηγούμενου ποδηλατόδρομου η οποία έχει πάρει διαστάσεις απάτης. Ο παλιός ποδηλατόδρομος έχει καταστεί άχρηστος και επικίνδυνος. Μάλιστα, δεν είναι λειτουργικός σε μία πόλη που κυκλοφορούν πολλά ποδήλατα και αυτό δείχνει, πως δημιουργήθηκε είτε από ανίδεους είτε από ανεύθυνους πολιτικούς, μηχανικούς, συγκοινωνιολόγους και τοπικούς φορείς.
Παρά την αγανάκτηση για τα τραγικά λάθη του παρελθόντος, αναμένουμε με αισιοδοξία τον νέο ποδηλατόδρομο. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που αν γίνει σωστά θα διευκολύνει αρκετά όλους εμάς τους ποδηλάτες και θα δώσει μια νέα πνοή στις μετακινήσεις στην πόλη. Επίσης, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, γιατί αυτή τη φορά είμαστε πιο οργανωμένοι και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει τον νέο ποδηλατόδρομο, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας. Έτσι, μήνυμα αισιοδοξίας θα φέρει η πρώτη ποδηλατοβόλτα μας. Το 1ο CRITICAL MASS θα είναι μια γιορτή για το ποδήλατο. Να είστε όλοι στη κεντρική πλατεία με το ποδήλατο σας.





1 σχόλιο: