Η ταυτότητα της κίνησης πολιτών «Ποδηλάτες Καλαμάτας-Critical mass»

Οι Ποδηλάτες Καλαμάτας είναι μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών, που αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν το ποδήλατο και κάθε αυτοκινούμενο μέσο εναλλακτικής μετακίνησης. Βλέπουν το ποδήλατο σαν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής,ο οποίος συμβάλει στην βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων, της υγείας και της φυσικής κατάστασης των ποδηλατών, στην λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στην μείωση της ρύπανσης του αστικού περιβάλλοντος.

Αρχικά ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών που μεγάλωσαν στην Καλαμάτα αλλά έφυγαν για να σπουδάσουν σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Εκεί, ήρθαν σε επαφή με τις υπάρχουσες ποδηλατικές ομάδες, αλλά και την βαρβαρότητα που δείχνουν τα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα σε πεζούς και ποδηλάτες. Αργότερα σοκαρίστηκαν με το πόσο διαφορετική κατάσταση επικρατεί στις δυτικοευρωπαϊκές πόλεις. Εκεί έζησαν σε ένα φιλικότερο και ανθρώπινο περιβάλλον και συνειδητοποίησαν ότι εφόσον θέλουν να γυρίζουν πίσω στο τόπο που μεγάλωσαν, στη Καλαμάτα, πρέπει αυτή η πόλη να αλλάξει νοοτροπία.

Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει ότι οι πολίτες σταματάνε να χρησιμοποιούν τα ρυπογόνα αυτοκίνητα για μικρές μετακινήσεις μέσα στο κέντρο και χρησιμοποιούν ένα από τα δωρεάν δημοτικά ποδήλατα. Αλλαγή νοοτροπίας επίσης σημαίνει ότι οι γονείς δεν αγοράζουν στα παιδιά τους μηχανάκια σκοτώστρες για να τους αποδείξουν την αγάπη τους, αλλά τους παίρνουν ηλεκτροκίνητα ποδήλατα που είναι και πιο οικονομικά και πολύ πιο ασφαλή. Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει τα αυτοκίνητα να δίνουν προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες και να μη παρκάρουν πάνω στις διαβάσεις των πεζοδρομίων που χρησιμοποιούνται από άτομα με ειδικές ανάγκες και μητέρες με μικρά παιδιά σε καροτσάκι. Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει τέλος, ότι οι πολίτες δεν ανέχονται καμία δημοτική αρχή να ληστεύει το δημόσιο χρήμα για να φτιάξει πρόχειρους ποδηλατόδρομους που ξεβάφουν μέσα σε τρείς μέρες, για να χρησιμοποιούνται ως parking αυτοκινήτων και το χειρότερο να θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ποδηλάτών. Και αυτή η αλλαγή είναι αναγκαία, γιατί αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία θα καταλήξουμε να ζούμε μια μικρογραφία της Αθήνας, με ότι αυτό συνεπάγεται στο κυκλοφοριακό χάος και στο επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.

Πλέον αυτή η παρέα φοιτητών μεγάλωσε και πήρε τη μορφή ομάδας. Σε αυτό βοήθησε αρκετά η σύγχρονη τεχνολογία και ιδιαίτερα το internet που αποτελεί τον κυριότερο χώρο ελεύθερης έκφρασής μας(έχουμε δημιουργήσει blog και facebook group). Πλέον συμμετέχουν ενεργά πολλές παρέες παιδιών που χρησιμοποιούν ποδήλατο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και μεγάλοι, που αρκετοί από αυτούς έχουν προσφέρει εθελοντικά πολύτιμες γνώσεις και εργασία. Η ομάδα μας είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να γίνει η Καλαμάτα μια πιο ανθρώπινη πόλη και περιμένουμε τη στήριξη του κόσμου σε κάθε CRITICAL MASS για να το πετύχουμε.
Όποιος έχει να προτείνει κάποια ιδέα σχετικά με το κίνημα ή θέλει να συνεισφέρει μπορεί να μας στείλει στο email μας podilateskalamatas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου